Allemaal losse niet geïntegreerde applicaties (denk aan ERP, ITSM, contractmanagement en andere applicaties) die vanuit een Fear Of Missing Out (FOMO) zijn neergezet. Zie hier de problemen voor later. Met al deze technologieën geldt: Wat is het probleem? Wat probeer je op te lossen en wat past hier goed bij? Nu wordt Gen AI ingezet op plekken waar dit niet goed past en voor problemen gaat zorgen[1] Dit geldt ook voor de andere technologieën.
Dit artikel is het eerste deel van een reeks. Waarin we de toekomst van workflow automation en integration verkennen. We gaan stap voor stap dieper in op hoe bedrijven zich kunnen voorbereiden op de digitale toekomst, waarbij automatisering en integratie een centrale rol spelen.
De Gevaren van Losse Tools en Integratieproblemen
Het probleem met allerlei (veelal dure en complexe) applicaties aanschaffen is duidelijk: je creëert een IT-infrastructuur vol met losse silo’s. Na verloop van tijd ontstaat er een wirwar van applicaties die niet met elkaar communiceren. Het lijkt dan een goed idee om alles aan elkaar te koppelen via allerlei manieren; API's, scripts, of RPA. Uiteindelijk leidt dit vaak tot een "spaghetti" aan koppelingen. Een wijziging op één systeem kan leiden tot problemen in twintig andere systemen. Dit is niet alleen inefficiënt, maar kan ook tot kostbare verstoringen leiden. Hierbij is het overzicht zoek en komen architecten niet toe aan systeemdenken, maar zijn ze bezig met brandjes blussen.
Dit zorgt voor een grote spaghetti aan koppelingen. Enige visie die men hier had is het koppelen van alles aan elkaar. Allemaal point-to-point connecties die gelegd worden. Wat gaat er nu gebeuren bij een wijziging? Als je APP 1 wijzigt in dit scenario dan staan er nog 20 APPS stil omdat APP 1 een wijziging heeft.
Hoe los je deze spaghetti op? Allereerst, voorkomen is beter dan genezen. Een eerste stap is om na te denken over je integraties. We hebben het nog niet over AI, Automation of andere technologieën. Eerst een integratiestrategie.[2] Stel jezelf deze vraag bij het aanschaffen van een nieuwe applicatie: Heeft deze applicatie integratiemogelijkheden? Daarnaast is het belangrijk om de volgende vraag te stellen: Heb ik een integratieplatform nodig om gestructureerd alles aan elkaar te koppelen? Als je denkt, ik wil groeien of ik herken mij in de spaghetti, dan is het antwoord: Ja!
Bij Novictus gebruiken wij een simpel stappenplan voor het aanschaffen van een integratieplatform[3]:
• Stap 1: Begin met de zakelijke behoefte: Wat is het probleem dat je wilt oplossen?
• Stap 2: Betrek alle juiste mensen: Zorg ervoor dat alle belanghebbenden betrokken zijn bij het besluitvormingsproces.
• Stap 3: Stem de benodigde functionaliteit af: Welke functionaliteiten zijn essentieel voor het behalen van je zakelijke doelen?
• Stap 4: Selecteer de leveranciers om te evalueren: Welke leveranciers bieden de beste oplossing voor jouw specifieke behoeften?
• Stap 5: Laatste overwegingen
Uiteindelijk wil je naar een infrastructuur waarin je alle connecties via een gestandaardiseerde aanpak, via een zogeheten integration hub of in dit geval een Intelligent Platform, laat lopen. Dit kan bijvoorbeeld een iPaaS-platform zijn.
Hoewel automatisering veel voordelen biedt, is het succes ervan sterk afhankelijk van de mate waarin verschillende systemen en processen met elkaar zijn geïntegreerd. Een gefragmenteerde aanpak, waarbij verschillende applicaties en systemen naast elkaar bestaan zonder goede integratie, kan leiden tot inefficiënties en verhoogde kosten. Je wil dus een integratiestrategie met een integratie oplossing. Een Intelligent Platform waarmee je zowel kan automatiseren en integreren is de toekomst.
De meest logische stap na het leggen van integraties is automatisering. Automatisering is niet langer een keuze, maar een noodzaak voor bedrijven die willen overleven in de moderne zakelijke wereld. Zo gelooft meer dan 50% van de leiders in de logistieke wereld dat zij personeelstekorten op kunnen lossen met automatisering.[4] 60% van de Nederlandse industriële bedrijven denkt dat de productie over vijf jaar volledig geautomatiseerd zal zijn. 68% van deze bedrijven beschouwt automatisering als essentieel om concurrerend te blijven.[5]
Worstel jij ook met een wirwar van losse tools en integratieproblemen door de hype van de dag? Het is tijd voor een duidelijke integratiestrategie. Ontdek hoe een Intelligent Platform jouw bedrijf klaar kan maken voor de toekomst. Wil je meer weten over ons stappenplan voor integratie en automatisering? Neem vrijblijvend contact met ons op om dit te bespreken!
Van Integratie naar Automatisering
Automatisering is tegenwoordig geen keuze meer, maar een noodzaak voor bedrijven die willen overleven. 60% van de Nederlandse industriële bedrijven denkt dat hun productie binnen vijf jaar volledig geautomatiseerd zal zijn.[6] Automatisering werkt alleen als het geïntegreerd is met een duidelijke toekomstvisie.
De Toekomst van Bedrijfsautomatisering
De organisatie van de toekomst is niet alleen geïntegreerd en geautomatiseerd, maar ook klaar voor AI. Bedrijven moeten nu actie ondernemen om hun processen, techniek en mensen op één lijn te brengen met deze toekomstvisie, anders riskeren ze achter te blijven in een snel veranderende digitale wereld.
In het volgende deel gaan we dieper in op de Organisatie van de Toekomst, we zoomen in op de verschillende elementen.
Novictus helpen we organisaties om deze toekomst vorm te geven door middel van slimme automatiseringsoplossingen en strategische integratie. Als je klaar bent om de volgende stap te zetten en je organisatie klaar te maken voorde toekomst, plan een gesprek met ons in of via onderstaande contactgegevens:
📞 +31 (0)850491535
✉️ [email protected]
Gebruikte bronnen:
[1] https://www.gartner.com/en/articles/when-not-to-use-generative-ai
[2] https://www.novictus.nl/blogs/hoe-ipaas-organisaties-verder-helpt
[3] Workato:iPaaS buying guide -Whitepaper
[4] De Weerd, P. (2024) Automatisering als medicijn tegen personeelstekort, Geraadpleegd op 26 augustus 2024
[5] https://www.emerce.nl/wire/automatisering-opmars-nieuwe-technologien-nederlandse-industrile-bedrijven
[6] De Weerd, P. (2024) Automatisering als medicijn tegen personeelstekort, Geraadpleegd op 26 augustus 2024