BLOG POST

Hoe iPaaS organisaties verder helpt

Thijs de With
March 1, 2023

Integration

IT-Integrations worden gebruikt om silo's van informatie te doorbreken en om ervoor te zorgen dat gegevens consistent en up-to-date zijn binnen de verschillende afdelingen en systemen van uw organisatie. IT-integrations zijn essentieel voor het maximaliseren van de waarde van verschillende softwaretoepassingen en het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

iPaaS staat voor "integration Platform as a Service" en is een relatief onbekend begrip in vergelijking met andere Enterprise Automation technologieën zoals API Management (APIM) en Robotics Process Automation (RPA). Dat is opmerkelijk aangezien het marktaandeel van iPaaS volgens Gartner al meerdere jaren op rij het snelst groeiende is. iPaaS is een Zwitsers zakmes voor een nieuwe digitale transformatie en is onmisbaar in het huidige tijdperk waarin technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Daarom is het de hoogste tijd om geïnformeerd te raken over deze onmisbare technologie. In deze blog geven we een introductie in iPaaS. Hierbij gaan we in op:

• Wat iPaaS is.
• Welke trends ervoor zorgen dat iPaaS accelereert.
• De huidige en toekomstige iPaaS markt.
• Welke stappen jouw organisatie kan ondernemen om de kracht van iPaaS te benutten.


Lees snel verder...

In het kort

  • Met een integration Platform as a Service (iPaaS) worden organisaties in staat gesteld om integraties en automations te ontwikkelen. Het vervangt hiermee in veel gevallen gespecialiseerde (legacy) tooling zoals een Enterprise Service Bus, Robotics Process Automation en API Management platformen.
  • iPaaS is de snelst groeiende markt binnen de applicatie, infrastructure en middleware landschap.
  • iPaaS biedt functionaliteiten ten behoeve van Enterprise Automation. Een voorbeeld hiervan is de democratisering van de techniek zodat ook medewerkers vanuit de business in staat worden gesteld om integraties en automations te ontwikkelen.
  • De kracht van iPaaS is dat het meegroeit met de technische mogelijkheden van vandaag de dag. Nieuwe scenario's zoals het toepassen van Artificial Intelligence (AI) in bestaande en nieuwe business processen worden hierbij dan ook ondersteund.
  • Er zijn verschillende acties die je kan ondernemen om iPaaS te adopteren binnen jouw organisatie. Novictus helpt hierbij.

Wat is iPaaS?

Een integration Platform as a Service (iPaaS) is een (cloud)dienst die organisaties in staat stelt om integraties en geautomatiseerde processen te ontwikkelen, uit te voeren en te beheren. Deze processen verbinden applicaties, databronnen, API's, events en devices in hybride en multi-cloudomgevingen. iPaaS wordt gebruikt om gegevens te synchroniseren tussen verschillende systemen, bedrijfsprocessen te automatiseren en API's te publiceren.


Met iPaaS kunnen organisaties verschillende taken uitvoeren, zoals:

  • Het automatiseren van end-to-end processen waarbij meerdere applicaties, medewerkers en eventuele externe partijen bij betrokken zijn.
  • Het verbinden van SaaS-applicaties met andere (on-premises) systemen.
  • Gegevens uit verschillende bronnen verzamelen in een centraal data lake.
  • Het publiceren van managed API's en events uit legacy-applicaties.

iPaaS combineert functionaliteit die doorgaans werd geleverd door traditionele integratie- en automatiseringsplatforms zoals enterpriseservicebussen (ESB's), data-integratietools, business process management (BPM) en API-Management platforms. Hierbij maakt het gebruik van moderne technieken zoals low/no code development en AI. De combinatie van deze technieken in een centraal platform biedt nieuwe mogelijkheden voor organisaties op het gebied van Enterprise Automation. De onderstaande video geeft een duidelijk en beknopte beschrijving van Enterprise Automation. Om een goed beeld te krijgen van iPaaS in de context van Enterprise Automation wordt onderstaande video sterk aangeraden.

 

Volgens Gartner is iPaaS de grootste en snelst groeiende markt binnen het applicatie, infrastructure en middleware landschap. Er zijn verschillende factoren die het succes van iPaaS verklaren, waaronder:

Veelzijdigheid

De veelzijdigheid van een volwassen iPaaS platform zorgt ervoor dat het wordt gezien als een Zwitsers zakmes op het gebied van Integratie, Automatisering en digitale transformatie. Een volwassen iPaaS platform wordt constant doorontwikkeld waardoor organisaties kunnen meegroeien met de technische mogelijkheden van vandaag de dag. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ontwikkelingen op het gebied van AI. Ook zijn er platformen die low/no code app development mogelijkheden bieden.

Democratisering

Door de toepassing van low/no code technieken en AI bij het ontwikkelen van oplossingen worden meer mensen (zonder IT achtergrond) binnen organisaties in staat gesteld om nieuwe oplossingen te bedenken en te bouwen. Dit vergroot de business impact aanzienlijk en zo wordt een bottleneck bij de IT afdeling voorkomen. Een centraal team heeft hierbij een regisserende rol.

Toegenomen vraag naar Enterprise Automation

Enterprise Automation wordt gezien als een belangrijk strategisch onderwerp om zo een sterke concurrentiepositie te bemachtigen en te behouden.

Cloud adoptatie

Door de verschuiving van on-premise naar cloud(diensten) is een iPaaS een logisch en belangrijk onderdeel van de nieuwe veelal hybride architectuur. Daarnaast bieden deze cloud diensten nieuwe mogelijkheden op het gebied van automatisering en het leveren van (nieuwe) dienstverlening.

Toegankelijkheid

Door het toepassen van moderne technieken binnen iPaaS diensten is de complexiteit gedaald en is er binnen organisaties minder expertise nodig om aan de slag te gaan met iPaaS. Ook biedt iPaaS lagere instapkosten waardoor ook kleinere bedrijven aan de slag kunnen gaan met iPaaS om zo ook te profiteren van de voordelen die het met zich meebrengt.

Novictus begeleid organisaties die aan de slag willen met Enterprise Automation en iPaaS. We vertellen je graag meer hierover.

iPaas Trends

Naast de eerder genoemde eigenschappen van iPaaS zijn er een aantal trends die ervoor zorgen dat de behoefte van organisaties aan iPaaS ook in de (nabije) toekomst zal blijven stijgen.

Integration + Automation = Enterprise Automation

Traditioneel werden integratie en automatisering gezien als aparte disciplines waarbij integratie zich richtte op het verbinden van IT systemen en automatisering op het verbeteren van de business efficiëntie. Nu begrijpen organisaties dat automatisering integraties nodig heeft om processen te ondersteunen waarin mensen, applicaties, mobiele apps, zakelijke partners, IOT Devices en robots een rol kunnen spelen. iPaaS speelt een sleutelrol bij het samenvoegen van deze disciplines tot wat we Enterprise Automation noemen.

Toename Enterprise Automation scenario's

In de basis adresseert Enterprise Automation drie fundamentele use cases. "Data Consistency" oftewel integratie, "Multistep Process" oftewel automatisering en "Composition" waarbij nieuwe applicaties en diensten worden gebouwd op basis van (bestaande) functies en data.

Fundamentele use cases Enterprise Automation

In het verleden werden deze drie use cases geadresseerd door verschillende specialistische tooling. Een volwassen iPaaS dienst kan overweg met alle drie de type use cases. De kracht van iPaaS is dat het meegroeit met de technische mogelijkheden van vandaag de dag. Nieuwe scenario's zoals het toepassen van Artificial Intelligence in bestaande en nieuwe business processen worden hierbij dan ook ondersteund. Het ultieme doel hierbij is het streven naar een "autonomous enterprise" waarin AI uiteindelijk ingezet kan worden voor een autonome, zelfsturende organisatie.


Meer behoefte/noodzaak voor democratisering en citizen developers

Traditioneel gezien werden Automation diensten geleverd door een centrale IT afdeling. Dit heeft als nadeel dat deze afdeling vroeg of laat een bottleneck wordt voor de doorlooptijd van nieuwe aanvragen vanuit de business. Daarnaast heeft zo'n centrale afdeling veelal geen tot weinig business kennis wat het automatiseren van deze processen moeilijker maakt. Dit kan vele malen efficiënter door het toepassen van democratisering van iPaaS binnen de organisatie. Dit vergroot de impact van Automation initiatieven aanzienlijk doordat de techniek laagdrempelig beschikbaar wordt gesteld aan zogenaamde citizen developers. Zie ook de eerder genoemde video over "Democratised Delivery". Een citizen developer is een werknemer met weinig of geen IT kennis die in staat wordt gesteld om processen te automatiseren. Hierbij speelt een centraal team een regisserende rol, waarbij zij onder andere verantwoordelijk zijn voor het leveren van het platform, governance, compliance, ontwikkelrichtlijnen, best practices en standaard functionaliteiten in de vorm van zogenaamde building blocks.

Democratised Enterprise Automation Operating Model

Een volwassen iPaaS dienst biedt functionaliteiten om democratisering binnen organisaties mogelijk te maken. Bij de implementatie van democratisering binnen organisaties is er vaak ondersteuning nodig op het gebied van Processen, Organisatie en Techniek

Novictus helpt organisaties hierbij door middel van onze novi360 dienstverlening.

De iPaaS markt

Met een groei van 37,6% was iPaaS in 2022 de snelst groeiende markt binnen het bedrijfssoftware segment. De totale behaalde omzet in 2022 was 6,5 miljard dollar en de verwachting is dat in 2027 de omzet meer dan 15 miljard dollar zal zijn.

Het iPaaS-landschap bestaat uit meer dan 150 verschillende spelers. Hieronder vallen grote zakelijke spelers zoals Oracle, SAP en Salesforce, cloudgiganten zoals AWS, Google, en Microsoft, traditionele integratieplatformleveranciers zoals Informatica, Software AG, Talend en Tibco, en tal van gespecialiseerde aanbieders zoals Boomi, Celigo, Digibee, elastic.io, Flowgear, Frends, iCore, iConduct, Lobster Data, Jitterbit, Make, Snaplogic, Tray.io, Workato, Zapier en anderen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle bedrijven het volledige scala aan benodigde iPaaS-capaciteiten bieden.

De iPaaS markt is relatief jong, veel bedrijven zijn pas 6 à 10 jaar geleden gestart met hun platform. De ontwikkelingen gaan erg hard en nieuwe functionaliteiten worden maandelijks toegevoegd aan de verschillende platforms. Een mooi voorbeeld is het toevoegen van AI-assistentie voor (citizen) developers wat het ontwikkelen van nieuwe oplossingen aanzienlijk makkelijker en sneller maakt. Daarnaast kunnen AI functionaliteiten zoals Large Language Models (LLMs) nu ook gemakkelijk toegevoegd worden aan nieuwe en bestaande business processen wat allerlei nieuwe mogelijkheden biedt op het gebied van automation en nieuwe dienstverlening.


Lees onder de afbeelding door om erachter te komen hoe jouw organisatie aan de slag kan gaan met iPaaS en Enterprise Automation.

Aan de slag met iPaaS

Organisaties die iPaaS en alle bijkomende mogelijkheden en voordelen willen adopteren doen er goed aan om een aantal acties uit te voeren.

Novictus begeleidt organisaties die aan de slag willen met Enterprise Automation en iPaaS. We vertellen je graag meer hierover.

Zoek naar use cases binnen je organisatie

Ga allereerst op zoek naar Enterprise Automation use cases binnen je organisatie. Praat hiervoor bijvoorbeeld met de verschillende afdelingen van je organisatie en kom er op die manier achter waar de pijnpunten en behoeftes liggen. Bekijk bestaande databronnen zoals het IT Service Management (ITSM) systeem en zie welke processen/aanvragen er vaak uitgevoerd worden.

Wanneer er een aantal use cases zijn geïdentificeerd kun je doorgaan met onderstaande stappen.

Benader iPaaS vanuit een Automation strategie

Bepaal als organisatie een Automation strategie en bepaal welke rol iPaaS daarbij gaat invullen. Wat zijn de doelen van de organisatie en hoe kan een Automation strategie daarbij aansluiten?

Bepaal de samenwerking met bestaande legacy Automation tooling

In bestaande organisaties zijn er hoogstwaarschijnlijk al tools die zich bezig houden met zaken als Integratie en Automation. Er is een grote kans dat een iPaaS platform deze tools kan vervangen. Het kan echter zo zijn dat er strategisch gekozen wordt om deze tools te behouden. In dat geval is het belangrijk om duidelijk te krijgen welke rol en verantwoordelijkheden de verschillende tools krijgen. iPaaS vervult in dit geval vaak een orkestrerende rol waarbij het andere automation/integration tooling aanstuurt.

Bepaal welke bestaande tooling vervangen kan worden door iPaaS

Breng in kaart welke bestaande (legacy) tooling het iPaaS platform kan vervangen. Bekijk hierbij de impact en complexiteit van een eventuele migratie. Hierdoor kunnen er aanzienlijke besparingen worden behaald bijvoorbeeld op het gebied van licenties.

Kies voor een volwassen iPaaS platform die meegaat met de trends

Kies een volwassen iPaaS platform dat innovatief is en ook meegaat met de laatste trends en (technische) ontwikkelingen in de markt. Er is veel overlap qua functionaliteiten van iPaaS platforms maar er zijn zeker ook verschillen. Het is daarom belangrijk te bepalen welk platform het beste aansluit op de Automation strategie van de organisatie.

Novictus begeleidt organisaties die aan de slag willen met Enterprise Automation en iPaaS. We vertellen je graag meer hierover.

Thijs de With
March 15, 2024